Aktiviteter / Miljø- og Fødevareministeriet
Risiko for smitte med aviær influenza til dansk fjerkræ pr. 21. september 2017

Trusselsvurdering:
Siden den 15. november 2016 har Danmark grundet fugleinfluenza-krisen i Europa vurderet den samlede risiko for smitte til dansk fjerkræ som høj. I de seneste 2 måneder har der ikke været nogle nye udbrud af HPAI i Europa med undtagelse af i Italien.

På baggrund af dette vurderer Fødevarestyrelsen, at:

Den samlede risiko for smitte med aviær influenza til dansk fjerkræ nu er lav.

Seneste udbrud i Danmark
Der har sidst været udbrud af aviær influenza i Danmark i februar 2017.
Den d. 7. februar 2017 blev der konstateret udbrud af højpatogen fugleinfluenza af typen H5N8 i et lille udegående gåsehold (3 gæs) på Frilandsmuseet i Maribo på Lolland.
Højpatogen aviær influenza (HPAI) og lavpatogen aviær influenza (LPAI) H5 og H7 er anmeldepligtige i Danmark.


Nu må hønsene komme ud


Fødevarestyrelsen ophævede ved midnat staldpligten for fjerkræ og andre fugle i fangenskab.

Nyhed, Publiceret: 12. april 2017
Ændret 12. april 2017

Fra midnat blev det igen tilladt lukke høns og duer ud i det fri. Dyrene har ellers været under tag i de seneste fem måneder på grund af fugleinfluenza.
Også udstillinger og andre samlinger af fugle og fjerkræ er igen tilladt.


Årsagen til at dyrene nu igen må komme på græs og deltage i stævner og udstillinger er blandt andet, at risikoen for at fuglene bliver smittet med den smitsomme fugleinfluenza H5N8 ikke er på samme niveau som tidligere.

Staldpligten blev indført i november, da der blev fundet fugleinfluenza i vilde fugle. Siden har fjerkræ været holdt under tag for at forhindre smitte fra vilde fugle.

Fødevarestyrelsen opfordrer stadig private fjerkræfolk til at være med til at mindske risikoen for at slæbe fugleinfluenza med ind til deres dyr og dermed påføre dem den dødelige smitte.

Du kan eventuelt have et par ekstra gummistøvler stående ved din hønsegård, eller rengøre og desinficere dit fodtøj, så du ikke tager smitte fra naturen med ind til dine høns eller duer. For selvom smitterisikoen ikke længere er høj, betyder det ikke, at der ikke stadig er en risiko, understreger dyrlæge Stig Mellergaard fra Fødevarestyrelsen. ​


HELSINGØR FUGLEVENNER - Nordsjællands Fugleforening