Aktiviteter / Miljø- og Fødevareministeriet

Forholdsvis mild fugleinfluenza i andebesætning
Fødevarestyrelsen har i sin rutinemæssige overvågning fundet lavpatogen fugleinfluenza i en andebesætning nær Holstebro. Besætningen på i alt godt 20.000 ænder skal nu aflives.

Pressemeddelelse, Publiceret: 6. maj 2018
Ændret 6. maj 2018

Fødevarestyrelsen har fundet såkaldt lavpatogen fugleinfluenza i en fjerkræbesætning ved Vinderup nær Holstebro med mere end 20.000 ænder. Hele besætningen vil nu blive aflivet.

Det drejer sig om lavpatogen fugleinfluenza af typen H5. Lavpatogen betyder, at den er mild sammenlignet med højpatogene typer. De fleste fjerkræ dør ikke af lavpatogen fugleinfluenza, men de kan smitte andre fjerkræ, og sygdommen kan ændre sig til den højpatogene type, der har en dødelighed på op imod 100 procent.

Souschef og dyrlæge i Fødevarestyrelsen Stig Mellergaard fortæller, at de smittede fugle ikke har vist sygdomstegn. Sygdommen blev fundet af Fødevarestyrelsens rutinemæssige overvågningsprogram.

"Det er vigtigt, at vi finder ramte fugle. Også når de ikke viser tegn på sygdom. På den måde kan vi tage vores forholdsregler og sikre, at så få fugle som muligt bliver smittet, og vi kan bremse sygdommen, inden den eventuelt udvikler sig og bliver højpatogen," siger Stig Mellergaard.

Udover aflivningen bliver der også oprettet en zone med særlige restriktioner på en kilometer rundt om besætningen. Der er ikke andre professionelle fjerkræbesætninger i zonen, så de strammere regler får kun betydning for hobbyejere. Reglerne siger bl.a., at fjerkræ og deres æg ikke må flyttes ud af zonen i 21 dage. Fjerkræ i zonen må gerne være udendørs.

Læs mere her.

Fødevarestyrelsen orienterer eksportmarkederne om sygdomsudbruddet og vil være i tæt kontakt med relevante udenlandske myndigheder om situationen.

Yderligere information, Fødevarestyrelsens pressetelefon, 2284 4834.


Fødevarestyrelsen finder flere fugle med influenza
Særligt i Nordvestjylland og på Sydvestsjælland er fugle bukket under for den højpatogene fugleinfluenza H5N6

Pressemeddelelse, Publiceret: 10. april 2018

Siden påske har Fødevarestyrelsen modtaget knap 80 borgerhenvendelser om døde fugle. Ikke alle dyrene er blevet undersøgt, typisk fordi de har været i forrådnelse, eller fordi, de ser ud til at være døde af andet end fugleinfluenza.

Men ud af omkring 70 fugle, som DTU Veterinærinstituttet har undersøgt for Fødevarestyrelsen siden nytår, har 13 indtil videre haft den frygtede fuglesygdom. De mange fund overrasker ikke i Fødevarestyrelsen.

'Det er forventeligt, at vi ser flere døde fugle efter en lang og barsk vinter og ikke alarmerende, at flere af dem er døde med eller af fugleinfluenza, forklarer dyrlæge i Fødevarestyrelsen, Stig Mellergaard.

Han understreger, at fugleinfluenzatypen H5N6 ikke er farlig for mennesker.

Fundene får ikke Fødevarestyrelsen til at lægge restriktioner på hverken hobbyavlere eller professionelles håndtering af deres fjerkræ.

Dyrevelfærd og eksport på spil
'Men hvad enten man er professionel eller hobbyavler skal man tænke sig om og forsøge at undgå, at man trækker smitte med ind på sin hønsefarm eller til sine hobbyhøns. Derfor lyder rådet stadig, at man skal skifte fodtøj, inden man går ind til sine dyr", understreger Stig Mellergaard.

De 13 fugleinfluenzaramte fugle, som er fundet og undersøgt i 2018, er alle vildfugle, blandt andet måger, musvåger og ørne. De er fortrinsvis fundet i Nordvestjylland og Sydvestsjælland. En enkelt svane er også konstateret positiv med fugleinfluenza. Den var en af de cirka 30 svaner, som en kajakroer fandt ved Maribo i slutningen af marts. Om de øvrige svaner havde fugleinfluenza er ikke undersøgt.

Der er på nuværende tidspunkt ikke fundet fugleinfluenza i hverken erhvervsbesætninger eller hos hobbyavlere. Sker det, lukker Danmarks salg af fjerkræ til udlandet inden for 24 timer, med alvorlige konsekvenser for både dyr og indtjeningen hos i fjerkræbranchen til følge.

Nyttig viden
Finder du en død fugl i naturen, kan du melde det til Fødevarestyrelsen. Brug gerne app'en Fugleinfluenza Tip. Du kan også bruge Fødevarestyrelsens kontaktformular på fvst.dk.

Nu hvor der er konstateret flere fund af fugle med fugleinfluenza i Danmark, er Fødevarestyrelsen især interesseret i fund, der omfatter flere fugle døde på samme sted. Alle indrapporteringer bliver vurderet af Fødevarestyrelsens dyrlæger.

Læs mere om, hvordan du kan være med til at undgå at sprede fugleinfluenzasmitten.

Trusselsvurdering for fugleinfluenza
pr. 9. april 2018

Læs her:

Fugleinfluenza fundet i yderligere fire havørne

Læs her:
Nu må hønsene komme ud igen

Nyhed, Publiceret: 12. april 2017

Fødevarestyrelsen ophævede ved midnat staldpligten for fjerkræ og andre fugle i fangenskab.


Fra midnat blev det igen tilladt lukke høns og duer ud i det fri. Dyrene har ellers været under tag i de seneste fem måneder på grund af fugleinfluenza.

Også udstillinger og andre samlinger af fugle og fjerkræ er igen tilladt.

Årsagen til at dyrene nu igen må komme på græs og deltage i stævner og udstillinger er blandt andet, at risikoen for at fuglene bliver smittet med den smitsomme fugleinfluenza H5N8 ikke er på samme niveau som tidligere.

Staldpligten blev indført i november, da der blev fundet fugleinfluenza i vilde fugle. Siden har fjerkræ været holdt under tag for at forhindre smitte fra vilde fugle.

Fødevarestyrelsen opfordrer stadig private fjerkræfolk til at være med til at mindske risikoen for at slæbe fugleinfluenza med ind til deres dyr og dermed påføre dem den dødelige smitte.

Du kan eventuelt have et par ekstra gummistøvler stående ved din hønsegård, eller rengøre og desinficere dit fodtøj, så du ikke tager smitte fra naturen med ind til dine høns eller duer. For selvom smitterisikoen ikke længere er høj, betyder det ikke, at der ikke stadig er en risiko, understreger dyrlæge Stig Mellergaard fra Fødevarestyrelsen. ​
HELSINGØR FUGLEVENNER - Nordsjællands Fugleforening